Názov príspevku je možno trochu metúci ale ak zaujme, tak to plní účel. Má poukázať, kde všade je vápnik resp. kde sa využíva a úprava názvu hry mi prišla vhod.
Primárne sa vápnik v prírode nachádza vo vápenatých horninách v neorganickej forme. Odtiaľ ich čerpajú rastliny a ukladajú vo svojich tkanivách už v organickej forme. Tieto potom vo forme potravy konzumujú živočíchy a využívajú vápenné látky ako stavebný materiál na svoje organizmy. Ľudia ako všežravé tvory príjem stavebných látok kombinujú jednak z rastlín jednak zo zvieratiek. Tak nejak funguje kolobeh prvkov a ich zlúčenín.
Tu sa trochu zameriam na vápnik a vápenaté veci vôbec (že sa tieto látky využívajú v mnohých oblastiach – sklárstve, hutníctve, poľnohospodárstve, papierníctve, stavebníctve…., nie je v rámci stravy tak podstatné). Pre nás je podstatný ako prvok v strave nevyhnutný pre stavbu aj fungovanie nášho tela.
V nasledujúcich tabuľkách je výber potravín, kde sa nachádza dostupný a využiteľný (ohlodávať nejaký šuter z vápencového lomu asi nie je úplne ideálna forma príjmu tohto prvku).
Uvádza sa, že denná potreba príjmu vápnika je od 800 do 1500 mg (samozrejme je to závislé od veku, pohlavia, prípadných diagnóz, životného štýlu ap.). Z tabuliek možno „dešifrovať“ čo jesť aby sme mali dostatok tohto prvku. Treba sa tiež orientovať podľa osobných preferencií i obmedzení. Kto má problém s toleranciou mliečnych výrobkov mal by sa zamerať na nemliečne potraviny. Mňa šokoval (v pozitívnom zmysle) obsah tohto minerálu v maku a sezame, teda ak si dáte obdeň jeden/dva makovníky (samozrejme prednostne z produkcie pekárne PrePo) máte našliapnuté na úspešné zmenšenie deficity tohto prvku v strave.
Jednou z možností je aj príjem resp. doplnenie vápnika vo forme suplementu alebo potravinových doplnkov. Tu sa však treba zamerať na kvalitu (garantovanú napr. certifikátom). U nás máme dobrú skúsenosť s (aj v tomto smere Vám môžem poskytnúť viac a vyčerpávajúcich info).
Aby to nebolo tak jednoduché, treba brať na zreteľ aj vstrebateľnosť (schopnosť organizmu prijať a využiť zjedenú potravinu), Vápnik je úzko spojený s vitamínmi skupiny D, preto ak máme nedostatok týchto látok, tak napriek prebytku vápnika v strave môžeme trpieť jeho nedostatkom. V ďalších tabuľkách je prehľad obsahu vitamínu D v potravinách (zas prehľadne rozhodených na mliečne a nemliečne)
Tu sú možnosti viac menej obmedzené na mliečne produkty a ryby, prednostne morské. Preto pridávam aj nami preferovanú (preferencia medzi jednotlivými suplementami, nie pred príjmom zo stravy) doplnkovú alternatívu .
Záverom ešte pridám odporúčania – otrepané ale fungujúce: životný štýl s pestrou stravou a dostatkom fyzických aktivít.
Pri problémoch s množstvom vápnika je vhodnejšie tieto potraviny jesť popoludní, pretože vápnik sa lepšie vstrebáva v noci (po maku sa údajne aj lepšie spí). Obmedziť potraviny s kyselinou šťaveľovou (rebarbora, špenát, ríbezle, egreše) a jedlá s vyšším obsahom hrubej vlákniny (otruby, celozrnné múky ap.), nadmiera alkoholu a fajčenie, potraviny s fosfátmi a nápoje s kofeínom, strava mimoriadne bohatá na sacharidy (hlavne cukor).